Piškotki

Uporaba piškotkov

Spletna stran e-team.si (e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije za optimizacijo storitev, itd.) uporablja piškotke. S piškotki vas osebno ne identificiramo. Uporabljamo jih samo za boljše delovanje spletišča.

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da spletno mesto www.e-team.si nastavi piškotke na vaši napravi.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, običajno iz črk in številk, ki jih uporablja večina spletnih mest. Ob obisku spletne strani se shranijo na vaš računalnik ali mobilno napravo. Piškotki običajno vsebujejo ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek, življenjsko dobo piškotka in vrednost, ki je običajno naključno generirano edinstveno število.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom vašega brskalnika – shranjevanje piškotkov lahko po želji kadarkoli omejite ali onemogočite, vendar se zaradi omejitev lahko zgodi, da spletna stran ne bo pravilno delovala, vsebine ne bodo prikazane, dostop do nekaterih funkcionalnosti pa bo omejen. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Uporaba piškotkov

Piškotke uporablja večina sodobnih spletnih strani, saj bi bila brez njih uporabnost spletnih mest zelo okrnjena. Hramba in branje informacij v piškotkih se uporabljajo:

• za seje (npr. prijavljanje na forume),

• za košarice v spletnih trgovinah,

• za ponovno uporabo vaših odločitev, ki ste jih naredili (npr. izbira jezika in valute, ki jo uporabljate),

• za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video),

• za vodenje statistike obiska strani,

• za podporo vtičnikom družabnih omrežij (npr. všečkanje in deljenje),

• za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Vrste piškotkov

Piškotki so lahko začasni (za trenutno “sejo”), kar pomeni, da so v uporabi samo med vašim obiskom spletnega mesta in se izbrišejo, ko spletni brskalnik zaprete, lahko pa so stalni, kar pomeni, da ostanejo v napravi po tem, ko spletno mesto zapustite, dokler jih ne izbrišete sami ali jih po preteku določenega obdobja ne izbriše vaš brskalnik.

Naša spletna stran lahko uporablja naslednje vrste piškotkov: tehnične piškotke, funkcionalne piškotke, analitične piškotke in komercialne piškotke. Piškotki sami po sebi ne omogočajo vaše identifikacije in samo z njimi ni mogoče ugotoviti, kdo konkretno ste.

Obvezni piškotki spletišča – ti piškotki so nujno potrebni za zagotavljanje storitev na našem spletišču in uporabo nekaterih funkcij, kot npr. dostop do varnih območij.

Analitični piškotki – ti piškotki nam pomagajo ugotoviti, na kakšen način se naše spletišče uporablja in kako učinkovite so tržne kampanje ter nam hkrati pomagajo prilagoditi in izboljšati naša spletišča za vas.

Oglaševalski piškotki – ti piškotki se uporabljajo za oglaševanje in prilagajanje oglasnih sporočil, da bolj ustrezajo vam. Njihova funkcija je npr. preprečevati, da bi se vam ves čas prikazoval isti oglas, zagotoviti, da so oglasi ustrezno prikazani, izbirati oglase na podlagi vaši interesov in meriti število prikazanih oglasov in njihovo učinkovitost, na primer koliko oseb je kliknilo na določen oglas.

Piškotki družbenih omrežij – Ti piškotki se uporabljajo za to, da omogočajo deljenje spletnih strani in vsebin, ki vas zanimajo na našem spletišču, preko družbenih omrežij tretjih oseb ali drugih spletišč. Ti piškotki se tudi lahko uporabljajo za namene oglaševanja.

Nadziranje piškotkov

Na voljo vam je več različnih možnosti za upravljanje piškotkov. Zapomnite si, da vse vaše spremembe pri nastavitvah piškotkov vplivajo na to, da je lahko brskanje po našem spletišču za vas manj učinkovito in privlačno. V nekaterih primerih lahko celo ne morete več uporabljati nekaterih ali vseh delov našega spletišča.

Nadzor brskalnika in naprav

Nekateri spletni brskalniki omogočajo nastavitve, ki vam omogočajo nadzor nad piškotki in njihovo zavrnitev ali pa vas opozorijo, da je bil na vaš računalnik naložen piškotek. Postopek upravljanja piškotkov se nekoliko razlikuje za vsak spletni brskalnik. Posamezne korake lahko preverite v meniju pomoč vašega brskalnika.

Prav tako lahko ponastavite identifikatorje naprave, tako da aktivirate ustrezne nastavitve na vaši mobilni napravi. Postopek upravljanja identifikatorjev naprave se nekoliko razlikuje pri vsaki napravi. Posamezne korake lahko preverite v meniju pomoč ali nastavitve vaše naprave.

Kako lahko o(ne)mogočite piškotke?

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Podrobnejša navodila so predstavljena v nadaljevanju.

Google Chrome

• Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.

• Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.

• Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0

• Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.

• Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.

• Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Mozilla Firefox

• Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >

• Nato izberite ikono »Zasebnost«. >

• Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Safari

• Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

• Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.

• Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac

Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX

• Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

• Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.

• Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX

• Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

• Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.

• Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX

• Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

• Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.

• Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera

• Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.

• Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.

• Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Orodja za interesno usmerjeno oglaševanje

Lahko se odjavite od prikazovanja interesno usmerjenih oglasov sodelujočih podjetij preko Zveze za digitalno oglaševanje (Digital Advertising Alliance), Zveze za interaktivno digitalno oglaševanje (Interactive Digital Advertising Alliance) ali Appchoices (le za aplikacije).

Vendar pa odjava ne pomeni, da ne boste videli oglasov – pomeni le, da ne boste prejemali osebno prilagojenih oglasov s strani podjetij, ki sodelujejo v programu odjave. Če boste izbrisali piškotke na vaši napravi po tem, ko ste se odjavili od prejemanja interesno usmerjenega oglaševanja, so boste morali nato ponovno odjaviti.

Piškotki družbenih omrežij

Da lahko delite vsebino na družabnih medijih nekatere funkcije tega spletišča uporabljajo vtičnike družbenih omrežij (npr. gumbe za deljenje na Facebooku ali Instagramu). Glede na nastavitve vašega računa na družbenem omrežju avtomatsko prejemamo podatke s platforme družbenega omrežja, ko uporabite ustrezni gumb na našem spletišču.

Da bi izvedeli več o piškotkih družbenega omrežja, si oglejte pravilnik o piškotkih in pravilnik o zasebnosti platforme družbenega omrežja.

Piškotki Flash Adobe Flash Player™

Adobe Flash Player™ je aplikacija za ogled in interakcijo z dinamičnimi vsebinami s pomočjo platforme Flash. Flash (in podobne aplikacije) uporablja tehnologijo podobno piškotkom, ki si zapomni parametre, prednostne nastavitve in uporabnike teh vsebin. Vendar pa Adobe Flash Player upravlja s temi podatki in vašimi izbirami preko vmesnika, ki je ločen od vmesnika vašega brskalnika.

Če vaš terminal prikazuje vsebine, ki uporabljajo platformo Flash, predlagamo, da uporabite orodje za upravljanje piškotkov Flash prek https://www.adobe.com.

Piškotki Google™

Google se želi prepričati, da poznate Googlovo tehnologijo za zbiranje podatkov.

Piškotki API Google™ zemljevidov

Nekatere funkcije našega spletišča in nekatere storitve so odvisne od uporabe piškotkov API Google™ zemljevidov. Ti piškotki bodo shranjeni na vaši napravi.

Google™ upravlja s podatki in vašimi izbirami piškotkov API Google™ zemljevidov preko vmesnika, ki je neodvisen od vašega brskalnika. Za več informacij si oglejte https://www.google.com/policies/technologies/cookies/.

Google Analytics

Uporabljamo Google Analytics, ki je storitev Google, ki uporablja piškotke in druge tehnologije za zbiranje podatkov, da zbiramo podatke o vaši uporabi spletišča in storitev za ugotavljanje trendov uporabe spletišča.

Iz storitve Google Analytics se odjavite na www.google.com/settings/ads ali tako, da si naložite brskalnik za odjavo iz storitve Google Analytics na https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Preberite si več o piškotkih

Če želite vedeti več o piškotkih, obiščite katero od naslednjih strani:

• http://www.allaboutcookies.org

• www.piskotki.net