Zrak, ki ga dihamo, ima pomemben vpliv na naše dobro počutje in na zdravje, zato je pomembno, da zagotovimo redno prezračevanje.

Na kakovost zraka v zaprtih prostorih vpliva veliko dejavnikov, vključno s temperaturo, vlago, kroženjem in kakovostjo zunanjega zraka ali izpostavljenostjo drugim onesnaževalom ali kemikalijam. Nekatere stvari lahko nadzorujemo ali omejimo, nekatere pa ne.

Spremljanje
Najprej je potrebno vedeti kateri onesnaževalci se na nahajajo v zraku. Ogljikov monoksid je eden najpogostejših onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih in na leto povzroči veliko bolezni. Nastane kot stranski produkt zgorevanja.

Za spremljanje ogljikovega dioksida v zraku lahko v prostor namestite preprost detektor ogljikovega monoksida (videti je kot detektor dima), tako boste takoj lahko vedeli, kdaj je v zraku nekaj, kar ni v redu.

Odpravite plesen
Drug pogost vzrok za onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih je plesen, ki se ponavadi pojavlja v kuhinji, kopalnici ali kleti in je posledica pomanjkanja prezračevanja. Če v stanovanju naletite na nastajanje vlage, poskrbite da le-to čipmrej odpravite.

Pri tuširanju ali kopanju v kadi, uporabite prezračevalni ventilator (običajno je nameščen v večini stanovanj) ali odprite okno, da izpustite vlago, ki jo povzroča topla voda. Enako velja za kuhinjo in druge prostore, ko kuhate ali uporabljate naprave, ki izpuščajo veliko toplote, plina ali vlage.

Zmanjšanje kemikalij
Po prostorih se nabere tudi veliko kemikalij, na primer pri čiščenju, pri odstranjevanju insektov… Poskusite uporabiti naravne metode čiščenja.

Odstranite kemikalije, ki oddajajo močne vonjave in dolgo ostanejo. Toksične čistilne kemikalije so lahko sestavljene iz sestavin, ki lahko povzročijo težave z dihali ali druge zdravstvene težave. Odločite se za kombinacijo naravnih sestavin.

Zmanjšajte nabiranje prahu
“Znebite se prahu” zveni kot ena najbolj nemogočih nalog vseh časov, lahko pa se znebite nekaj gospodinjskih predmetov, na katerih se nabira največ prahu. Pazite, da nimate v stanovanju preveč preprog in da pozorno čistite zavese, žaluzije, visoke površine (vrh hladilnika, omar) ter da jih redno prašite s čisto krpo ali prahom.

Prečistite zrak
Čistilci zraka so še posebej uporabni, ko so v zunanjem zraku dim ali cvetni prah, saj delujejo na hitro in učinkovito pri odstranjevanju teh delcev, ki se prenašajo v zraku.

Se zanimate za vgradnjo prezračevalne naprave? Pišite nam na: peter.celesnik@e-team.si.